Waar moet een veilige website aan voldoen?

Wanneer je een website wilt opzetten voor bijvoorbeeld een webshop, dan is de veiligheid ervan uiteraard een van de belangrijkste onderdelen. De mogelijkheden van websites zijn vandaag de dag erg groot. Het streamen van films, muziek en gamen vanuit je webbrowser was nooit eerder zo eenvoudig. Echter maken deze mogelijkheden websites kwetsbaarder van invloeden van buitenaf. Om goed te kunnen ranken in de zoekresultaten is het van belang dat je je website goed beveiligt en voorziet van de allerlaatste updates. Wanneer je je website gebruikt als webshop zijn de volgende zaken erg belangrijk:

Computer veiligheid, website security

Bescherming tegen malware en hackers

Wanneer je website wordt getroffen wordt door virussen, malware of hackers, dan levert je dat meteen een hoop ellende op. Vaak is niet alleen je site beschadigd, maar je bent in dat geval ook meestal een heleboel data kwijt. Het is nooit mogelijk om je website 100% te beschermen tegen aanvallen, omdat hackers steeds slimmer worden en hun strategieën continu herzien. Toch zijn er zeer zeker wel een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen, om je website zo goed mogelijk te beschermen tegen cyberaanvallen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een betrouwbare hosting service?

Een van de belangrijkste zaken is zonder enige twijfel de keuze voor een betrouwbare hosting service. Er zijn in Nederland veel hostingbedrijven en het kan dan ook lastig zijn om de juiste hosting voor je website te kiezen. Het is uiteraard belangrijk dat je met de website ook daadwerkelijk kunt doen, wat je ermee wilt doen. Wanneer je voor een hostingpartij kiest let er dan op dat die service tegemoet komt aan je specifieke eisen. Ook moet de servercapaciteit voldoende zijn, om je site goed te kunnen laten draaien. Daarbij moet je jezelf onder andere afvragen:

  • Hoeveel websites wil ik opzetten?
  • Hoeveel data moet mijn website kunnen verwerken?
  • Is er een datalimiet en wat gebeurt er als ik die limiet overschrijdt?
  • Hoeveel opslagruimte is er beschikbaar op de server?
  • Is het mogelijk om de opslagruimte in de toekomst uit te breiden?
  • Is er een goede klantenondersteuning wanneer ik problemen met mijn website ondervind?

Terug naar boven ↑

Internet, domein, website

Vergelijk de verschillende mogelijkheden van de hostingbedrijven

Wanneer je op zoek gaat naar goede webhosting voor je website dan moet je je niet alleen laten leiden door de prijs, maar vergelijk vooral de belangrijkste voor- en nadelen van iedere hosting service. Hieronder vind je aantal betrouwbare aanbieders van webhosting:

Security, beveiliging, protect, vingerafdruk

Creëer ijzersterke wachtwoorden voor de back-end van je website

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een webhosting-service, dan is het belangrijk dat je je website direct voorziet van een sterk wachtwoord. Wanneer een hacker de toegang heeft tot de back-end van je website, dan heeft hij of zij de volledige controle en dat wil je te allen tijde voorkomen. Zorg ervoor dat het wachtwoord van je controlepanel (als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van een CMS), is voorzien van een lange reeks niet voor de hand liggende cijfer- ,letter- en tekencombinatie.

Zorg voor goede websitebeveiliging

Beveilig je website met een goede firewall en malware scanner. Deze scanners bieden niet alleen de nodige bescherming tegen hacks, malware en DDoS-aanvallen, maar houden continu de activiteiten op je site in de gaten. Daarnaast helpen deze beveiligingsoplossingen bij het optimaliseren van de websiteprestaties en bieden ze tools en ondersteuning wanneer je website onverhoopt is aangevallen. Ook website-beveilingsoftware vind je in alle soorten, maten en prijsklassen. Hieronder vind je een aantal aanbieders van solide website-security:

Cyber security, schaalscherven

Beveiligingssoftware voor je WordPress website

Wanneer je gebruikmaakt van een contentmanagementsysteem zoals bijvoorbeeld WordPress, ook dan zijn er een aantal goede beveiligings-plugins beschikbaar zoals:

Terug naar boven ↑

Https, ssl certificaat, website, beveiliging

Beveilig je website met een SSL-certificaat

Om goed te kunnen ranken in de zoekresultaten van zoekmachines is de beveiliging en de betrouwbaarheid van je website een van de belangrijkste factoren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid van SSL-certificaten voor een veilige verbinding(https). Deze certificaten beschermen de overdracht van gegevens tussen de server van je website en de webbrowser die je websitebezoeker gebruikt. Deze gegevens worden geëncodeerd, waardoor het onderscheppen van data een stuk lastiger wordt. Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten op de markt waaronder:

Terug naar boven ↑

PayPal, betalingsmethoden

Kies meerdere veilige betaalmethoden

Wanneer je een webshop of een e-commerce website hebt, dan is het uiteraard zeer belangrijk om te kiezen voor veilige betaalmethoden. In Nederland is iDEAL een van de meest populaire manieren om te betalen, maar het is verstandig om ook andere betalingsmethoden aan te bieden aan je websitebezoekers. Hierdoor verhoog je het gebruiksgemak van je site en dat is weer belangrijk om goed in de zoekresultaten van zoekmachines te kunnen ranken. Welke betalingsmogelijkheden je op je webwinkel wilt aanbieden is onder andere afhankelijk van je doelgroep. Richt je je op consumenten of lever je producten en diensten aan het bedrijfsleven (B2B)? Kijk vooral naar de kosten die met iedere transactie gepaard kunnen gaan. Ook je afzetgebied is een belangrijke factor bij de keuze voor een betaalmethode. Richt je je alleen op Nederland of ben je van van plan om je ook te focussen op de Europese markt? Hieronder vind je een aantal verschillende betaalopties die je kunt integreren met je website:

Terug naar boven ↑

Winkelwagen, shopping cart

Webshop keurmerk

Als je website is voorzien van een keurmerk dan kan dat een meerwaarde hebben voor de betrouwbaarheid en uitstraling van je site. Of je website hierdoor ook beter zal ranken in de zoekresultaten is niet helemaal duidelijk. Over keurmerken voor webwinkels zijn de meningen nogal verdeeld en veel mensen vinden dat een keurmerk eigenlijk niet zo veel meerwaarde heeft. Toch heeft de aanwezigheid van een keurmerk een aantal voordelen. Zo kunnen keurmerken een bemiddelende rol spelen op het moment dat er een geschil ontstaat tussen jouw en je klanten. Daarnaast kan een keurmerk conversieverhogend werken en krijg je bij sommige keurmerken gratis juridisch advies.

Twee betrouwbare keurmerken met een goede dienstverlening zijn:

Waarop worden webshops gekeurd?

De meeste keurmerken beoordelen een site op de volgende factoren:

Groen vinkje

Houd je website continu up-to-date

Als je eenmaal je website goed beveiligd hebt en je website draait, dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of alles goed werkt en alle beveiligingsmaatregelen up-to-date zijn. Met bovenstaande maatregelen ben je al aardig op weg, maar zoals ik al eerder aangaf biedt geen enkele software honderd procent bescherming. Blijf daarom op de hoogte van de allerlaatste toepassingen op het gebied van websitebeveiliging, zodat je de gegevens van je websitebezoekers en klanten zo goed mogelijk kunt beschermen.

Terug naar boven ↑

Meld je aan voor de blogpost!
Met de blogpost van Flushing Concepts blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van sales copywriting en online marketing!
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).